Wij staan schoolbesturen bij in hun rol als werkgever in de meest brede zin. Wij spreken uw taal en wij hebben als geen ander inzicht in het arbeidsrecht in de onderwijssector. Wij kennen niet alleen boek 7 BW , maar ook de van toepassing zijnde CAO’s, die de bijzondere rechtspositie van onderwijspersoneel regelen.
Ook kennen wij de meest recente uitspraken van rechters daarover. Verder zijn wij goed op de hoogte van de problemen, waar u als onderwijswerkgever mee te maken kunt krijgen. U heeft allemaal wel eens te maken met een werknemer die niet goed functioneert. Wat moet u dan doen? Hoe begeleidt u deze werknemer en bouwt u een goed dossier op? Het opbouwen van een goed dossier is belangrijk. Zowel in het geval de werknemer in dienst blijft als in het geval u uiteindelijk afscheid wilt nemen.
Zonder goed dossier geen verbetering van het functioneren maar ook geen beëindiging van de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter als de werknemer niet mee wil werken aan een beëindigingsregeling. Als er tussen u en de werknemer een beëindigingsregeling wordt getroffen door middel van een vaststellingsovereenkomst, dan komen de kosten van de (bovenwettelijke) WW-uitkeringen voor 50% voor rekening van uw bestuur. Als de rechter de arbeidsovereenkomst ontbindt zonder dat de ontbinding in belangrijke mate aan u als werkgever valt te verwijten, betaalt het Participatiefonds 90% van de (bovenwettelijke) WW-uitkeringen. Daarom blijft het opbouwen van een goed dossier van groot belang. Graag geven wij u hiervan enkele voorbeelden.
- Waar moet een goed ontslagdossier aan voldoen en hoe moet dat zijn opgebouwd in situaties van disfunctioneren en/of een verstoorde arbeidsrelatie?
- Welke sanctiemogelijkheden heeft een schoolbestuur in het geval van ernstig plichtsverzuim of misdragingen van personeel, zoals fraude, bezit van kinderporno, ongewenste omgang met leerlingen, vaak te laat komen, het zich niet houden aan afspraken?
- Hoe gaat een goed werkgever om met een zieke werknemer in het onderwijs vanuit het perspectief van re-integratie? Wat doe je als werkgever als de werknemer bijvoorbeeld weigert om de voorschriften van de bedrijfsarts op te volgen? Maakt het nog verschil of de werknemer in vaste dienst is of in tijdelijke dienst?
- Als ziekte bij de werknemer eindigt in een WIA-keuring, waarbij de werknemer geheel of gedeeltelijk wordt afgekeurd, hoe zit het dan met de transitievergoeding, mogelijke uitkeringsaanspraken en re-integratie?
- Op welke vergoeding heeft een ontslagen medewerker recht en welke mogelijkheden zijn er om de kosten van een ontslag zo laag mogelijk te laten zijn?
- Aan welke voorwaarden moet een ontslag voldoen om niet strijdig te zijn met de eisen van het Participatiefonds, zodat de kosten van de (bovenwettelijke) WW niet grotendeels voor rekening van het schoolbestuur komen?
Tot slot wijzen wij u nog op een handige lijst van gedragingen van een werknemer, die als verwijtbaar worden aangemerkt in de praktijk. Wij zijn er voor u om u met raad en daad te ondersteunen indien u geconfronteerd wordt met een situatie, die u niet door de vingers kunt zien.