Meldcode bij huiselijk geweld en kindermishandeling
Als het thuis misgaat, is school vaak de plek waar kinderen zich nog prettig voelen. Juist daar laten ze als eerste signalen doorschemeren. Op welke signalen moet je letten? Maar wat doe je dan als leerkracht? Is er sprake van kindermishandeling? Wat als ik ernaast zit?
De Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling helpt je bij deze lastige vragen. De Meldcode is op 1 januari 2019 verbeterd. Dit magazine laat zien wat dit voor het onderwijs betekent. Met voorbeelden wat je kunt doen en wat je moet doen. En met tips over praten met leerling en ouders.
Kinderen moeten in liefde en veiligheid opgroeien. Daar kunnen we met z’n allen aan bijdragen, zeker in het onderwijs. Het magazine Veilig is gemaakt door de Augeo Foundation, NVS-NVL en het Nederlands Jeugdinstituut. Veel onderwijsorganisaties hebben meegewerkt.
De wet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling verplicht beroepskrachten, ook onderwijspersoneel, om een vijfstappenplan te gebruiken als ze het vermoeden hebben van kindermishandeling en/of huiselijk geweld. Deze wet bestaat al sinds 2013. Het stappenplan dat je moet volgen, bestaat uit deze stappen:
- In kaart brengen van signalen van huiselijk geweld of kindermishandeling.
- Collegiale consultatie en zo nodig raadplegen van Veilig Thuis.
- Gesprek met de ouder(s).
- Met behulp van een afwegingskader bepalen of er sprake is van acute of structurele onveiligheid. Bij twijfel altijd Veilig Thuis raadplegen.
- Bij acute of structurele onveiligheid: altijd melden bij Veilig Thuis. Daarnaast is zelf hulp verlenen of organiseren ook mogelijk.
Voor het PO bestaat een brochure, waarin alle te nemen stappen in detail en duidelijk is beschreven. Ook voor het VO en MBO bestaat eenzelfde duidelijke brochure waarin de te nemen stappen uitvoerig staan beschreven. Wij kunnen u adviseren en ondersteunen in het op de juiste wijze omgaan met de Meldcode.
Meldplicht bij seksueel misbruik in het onderwijs
De Wet bestrijding seksueel misbruik en seksuele intimidatie in het onderwijs wordt ook wel de Meld-, overleg- en aangifteplicht genoemd. Deze wet verplicht alle medewerkers die het vermoeden hebben van, of informatie krijgen over, een mogelijk zedendelict door een medewerker van de school jegens een minderjarige leerling onmiddellijk door te geven aan het bevoegd gezag. Deze wet bestaat al sinds 1999. Het proces dat je moet volgen, bestaat uit deze stappen:
- Een medewerker van een onderwijsinstelling heeft het vermoeden van, of informatie over, een zedendelict, gepleegd door een medewerker van de school jegens een minderjarige leerling.
- De medewerker meldt dit aan het bevoegd gezag.
- Het bevoegd gezag overlegt met de vertrouwensinspecteur.
- Er is een redelijk vermoeden van een strafbaar feit.
- Het bevoegd gezag informeert (ouders van) klager en aangeklaagde dat aangifte wordt gedaan.
- Het bevoegd gezag doet aangifte bij justitie of politie.
- Lees meer over aangifte doen in het onderwijs
Wij kunnen u adviseren om op de juiste wijze om te gaan met uw meldplicht als schoolbestuurder/school wanneer er een vermoeden is van seksueel misbruik of seksuele intimidatie op uw school / onderwijsorganisatie.