Eigen Risicodragerschap Onderwijswerkgever voor WGA-uitkering
Als WGA-eigenrisicodrager betaalt u tien jaar lang de WGA-uitkering van uw zieke (ex-)werknemer. Maar hoe eerlijk is dat als de werknemer maar kort bij u werkte? Moet U dan toch de hele uitkering betalen? En hoe zit dat als hij een hoog WGA-dagloon krijgt omdat hij voorheen bij een andere werkgever een hoger loon kreeg …
Verplichtingen werkgevers van wie het dienstverband tijdens de eerste twee ziektejaren eindigt.
Dezelfde verplichtingen Ook bij werknemers van wie het dienstverband tijdens de eerste twee ziektejaren eindigt, bijvoorbeeld bij een tijdelijk dienstverband, beoordeelt het UWV aan het einde van de dienstbetrekking of door werkgever en werknemer voldoende re-integratie-inspanningen zijn verricht. In beginsel gelden voor de werkgever en werknemer die een tijdelijke arbeidsrelatie hebben dezelfde re-integratieverplichtingen als voor …
Re-integratieverplichtingen werkgever m.b.t. zieke werknemers
Te volgen stappenplan, geen verschil in re-integratieverplichtingen van werkgevers t.a.v. werknemers met vast dienstverband en met tijdelijk dienstverband, let op ZAPO (Bijlage XVI van CAO-PO). Stappenplan Vanaf de datum van ziekmelding door de werknemer gaat u als werkgever een stappenplan doorlopen om te voldoen aan de eisen van de Wet Verbetering Poortwachter, zodat indien de …
Hoge Raad: Ontslag docente die kritisch boek publiceerde moet opnieuw worden beoordeeld wegens inmenging in het recht op vrijheid van meningsuiting van de docente.
Hoge Raad, 7 oktober 2022; ECLI:NL:HR:2022:1402; AR-updates 2022-1113 Volgens de Hoge Raad is er causaal verband tussen publicatie van het boek en het ontslag, waarmee sprake is van een inmenging in het recht op vrijheid van meningsuiting van de docente. De Hoge Raad vernietigt de beschikking van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en verwijst het geding naar …
Hof in beroep tegen vonnis Kort geding: Geen schorsing onvrijwillige overplaatsing leerkracht naar een andere school.
Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch, 4 oktober 2022. ECLI:NL:GHSHE:2022:3343; AR-Updates.nl 2022-1137 Waarschijnlijk dat in bodemprocedure door de commissie van beroep wordt geoordeeld dat overplaatsing op grond van de cao rechtsgeldig is vanwege een conflictsituatie tussen haar, de schooldirecteur en het bestuur, aldus het Hof. Feiten Per 27 september 1982 is werkneemster in dienst getreden van de rechtsvoorgangster van …
Argwaan rond zzp’ers in onderwijs: ‘Ik mocht teamkamer niet in’
Steeds meer leerkrachten laten zich inhuren als zelfstandige. Meer autonomie, minder gedoe. Scholen hebben zzp’ers nodig, maar tegelijkertijd wordt er in de branche met scheve ogen naar hen gekeken. “Zzp’er was een scheldwoord.” In tijden van personeelstekorten en hoge werkdruk kiezen steeds meer leraren ervoor om verder te gaan als zzp’er of uitzendkracht, via een …
Ontbinding arbeidsovereenkomst door arbeidsconflict met schoolbestuur. Herplaatsing niet in de rede omdat elke andere functie voor werknemer onder het gezag van het schoolbestuur valt.
Rechtbank Amsterdam, 24 oktober 2022, ECLI:NL:RBAMS:2022:6191, AR-2022-1187 Feiten Werknemer is sinds 1 juni 2018 in dienst van de Stichting Islamitisch Onderwijs Nederland (hierna: SIO) in de functie van beleidsmedewerker Onderwijs en Kwaliteit op het Cornelius Haga Lyceum te Amsterdam. In het voorjaar van 2020 is een ernstige bestuurscrisis ontstaan tussen de voorzitter van het bestuur …
Verwijtbaar handelen of nalaten van een werknemer
Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan in de wetsgeschiedenis, jurisprudentie en de rechtsliteratuur wat nu eigenlijk verstaan moet worden onder (ernstig) verwijtbaar handelen of nalaten dat van de werkgever redelijkerwijs niet meer gevergd kan worden de arbeidsovereenkomst voort te zetten. Artikel 7:669, lid3 sub e BW biedt de kantonrechter immers de mogelijkheid om de arbeidsovereenkomst te …
Advies Onderwijsraad: Zorg voor bekwame leraren in taal- en rekenonderwijs
Uit Trouw, 4 november 2022 door Joost van Egmond Een flink deel van de studenten aan lerarenopleidingen is zelf niet bekwaam genoeg in taal en rekenen, de vakken die ze zelf gaan onderwijzen. Dat geven hun docenten aan in een enquête in opdracht van de Onderwijsraad. De raad noemt de uitkomst zorgwekkend. Hoe zorg je …
Onbevoegde zij-instromer docent LB stopt met PABO-opleiding – niet verlengen tijdelijke arbeidsovereenkomst terecht.
rechtspraak Werknemer/STC-GroupGerechtshof Den Haag (Locatie Den Haag), 6 september 2022ECLI:NL:GHDHA:2022:1748 STC heeft niet schadeplichtig gehandeld jegens de werknemer. STC heeft in redelijkheid eisen aan de opleiding van werknemer mogen stellen. Feiten Werknemer is sinds 2017 in dienst getreden bij STC in de functie van docent LB op basis van een arbeidsovereenkomst voor de duur van …
Hof: Zonder advies MR directeur ontslaan na 4 maanden is ernstig verwijtbaar – billijke vergoeding van € 100.000,-
rechtspraak werkgeefster/werkneemsterGerechtshof ‘s-Hertogenbosch (Locatie ‘s-Hertogenbosch), 21 juli 2022ECLI:NL:GHSHE:2022:2496 School handelt ernstig verwijtbaar door werkneemster uit haar rol als directeur te plaatsen, hierover niet het advies van de medezeggenschapsraad in te winnen, alsmede door werkneemster na veroordeling tot wedertewerkstelling vrijwel direct weer te schorsen. Billijke vergoeding € 100.000. Feiten Werkneemster is op 19 augustus 2002 in …
Hof: Werkgever ernstig verwijtbaar, geen rekening gehouden met de omstandigheden van de werknemer.
rechtspraak werknemer/Stichting Veluwse OnderwijsgroepGerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 29 augustus 2022ECLI:NL:GHARL:2022:7399 De arbeidsovereenkomst is ontbonden wegens een ernstig en duurzaam verstoorde arbeidsverhouding. Partijen zijn het daarmee eens, maar zijn verdeeld over de vraag of de werknemer aanspraak kan maken op een billijke vergoeding. Volgens het Hof is sprake van ernstig verwijtbaar handelen/nalaten van de werkgever, omdat de werkgever, …